
KEĎ SA PITIE PIVA MENÍ NA KULTÚRU
LIPTOVAR – INVENCIA NIELEN NA TANIERI
Poznáte jednu z najčastejšie používaných lží? Je to vtedy, keď chlap doma povie žene, že ide s kamarátmi na jedno. Veru, pivo sa v našich končinách stalo osvedčený dôvod ísť sa s kamarátmi vyvenčiť. Po novom však núka možnosť objavovať dosiaľ nepoznané chute tekutého chlebíka a zároveň si k nemu dopriať aj typické pivárske lahôdky. Remeselný pivovar Liptovar v Liptovskom Mikuláši však zašiel ešte ďalej a milovníkom piva dožičí aj zážitok navyše.
V posledných rokoch akoby sa roztrhlo vrece s malými rodinnými pivovarmi. Pivo mám síce rád, ale namiesto experimentovania som dlho zostával verný klasike. Veď chuť tohto nápoja aj tak vo veľkej miere závisí od umenia správne ho načapovať. Stále mi však vŕtalo v hlave, či slová chvály na rôzne remeselné pivovary nebudú len dobre cielený marketingový ťah. Najlepší spôsob, ako to zistiť, je overiť si to na vlastnej koži a tak som sa vybral na koštovku do Liptovaru v Liptovskom Mikuláši.


S pivom sa treba hrať
Už vchod do pivovaru spojeného s reštauráciou je štýlový a pripomína sud s pivom. Kreativita nových majiteľov podniku tým však v žiadnom prípade nevyhasína, práve naopak. Spolu s personálom sa dosýta vyhrali s rôznymi podobami anglickej verzie piva BEER a na veľkometrážnych pivných podložkách invenčnými sloganmi ovenčili nielen hlavnú časť reštaurácie, ale aj vonkajší salónik s čitárňou. Veru, dosiaľ mi nikdy nenapadlo prečítať si pri pive knihu a s týmto úmyslom vyraziť na čapované, no v Liptovare sa zjavne snažia lámať predsudky a búrať stereotypy. „Reštaurácia je ako výkladná skriňa pivovaru, prostredníctvom ktorej chceme tento zlatistý mok priblížiť našim hosťom, ponúknuť im k nemu pohodu a zároveň čosi tradičné pod zub,“ previedol ma po zákutiach reštaurácie jej manažér Martin Kupčo. Interiéru síce dominuje drevo a kov, no tento raz mi zaimponoval jeden z kožených boxov, ktoré často vídať vo filmoch z amerického prostredia.
Kvalita bez umeliny
Obsluha prišla v okamihu, ani nebol čas zamyslieť sa nad tým, čím vlastne koštovanie začať. Zvyčajne to býva nápoj a čo iné v takomto podniku vyskúšať, ako čerstvé nefiltrované a nepasterizované pivo. Moje váhanie prerušil Martin a v rýchlosti mi vysvetlil rozdiely medzi jednotlivými druhmi. „Ľudia sú zvyknutí piť technickú tekutinu, ale naše pivo je živé. Nenájdete v ňom nič iné, len kvalitný chmeľ, jačmenný slad, kvasnice a vodu. Varíme ležiaky a vrchne kvasené pivá, takzvaný „ale“, do ktorých nepridávame žiadne umeliny,“ vyhŕkol na mňa základnú definíciu. Dôležitá ingrediencia každého z ponúkaných druhov piva je však chuť experimentovať. V Liptovare sa rozhodli pre totálnu slobodu bez viazanosti štýlom, technikou a množstvom. Rozhodujúca je vraj chuť a samotní autori tohto nápoja k nej sľubujú vášeň, potešenie a tvorivosť. Lenže, ktorý z atraktívnych názvov si zvoliť? Uletieť na Beer Force One, odskočiť si do Beer Verly, zahrať si Rug Beer alebo sa cítiť Beer Happy? Stavil som na poslednú možnosť. Reku, neprepálim hneď štart a na úvod by mohol zapasovať svetlý ležiak.


Pivo aj na tanieri
Kultúra v každom dúšku


Burgre ako z rozprávky
Na pokraji šialenstva







otváracie
hodiny
REZERVÁCIA
Rezervácie prijímame telefonicky na tel. čísle:
+421 905 821 859
Pondelok
Utorok
Streda
Štvrtok
Piatok
Sobota
Nedeľa
12:00 – 22:00
12:00 – 22:00
12:00 – 22:00
12:00 – 22:00
12:00 – 22:00
12:00 – 22:00
12:00 – 21:00
VÝROBA PIVA
+421 948 125 130
sladok@liptovar.sk
ADRESA
Garbiarska 2032
03101 Liptovský Mikuláš
otváracie
hodiny
REZERVÁCIA
Rezervácie prijímame telefonicky na tel. čísle:
+421 905 821 859
Pondelok
Utorok
Streda
Štvrtok
Piatok
Sobota
Nedeľa
12:00 – 22:00
12:00 – 22:00
12:00 – 22:00
12:00 – 22:00
12:00 – 22:00
12:00 – 22:00
12:00 – 21:00
VÝROBA PIVA
+421 948 125 130
sladok@liptovar.sk
ADRESA
Garbiarska 2032
03101 Liptovský Mikuláš
PRIHLÁS SA K ODBERU NÁŠHO NEWSLETTRA!
Keď sa neprihlásiš, budeš strašne plakať!
Posielame novinky, akcie, súťaže a pivné experimenty.